Hoe ga je om met moderne media?

Emobiel Blog

Hoe ga je om met moderne media?

Facebook, Instagram, TikTok, Snapchat, Whatsapp en nog zoveel andere kanalen: ook uw kinderen maken vast al gebruik van deze kanalen of komen hier binnenkort mee in aanraking. In de moderne samenleving lijkt de moderne media soms onlosmakelijk met onze levens verbonden te zijn. Maar hoe gaat u hier als ouder goed mee om? In deze blog geven we 4 tips.

1. Begin op tijd met voorlichting

De meeste kinderen weten hun weg in de ‘digitale wereld’ al te vinden. Ze swipen tussen verschillende apps en worden hier steeds vertrouwder mee. Als ouder ontkom je hier dus ook niet aan en daarom is het aan te raden zo vroeg mogelijk te beginnen met advies en voorlichting. Op basis daarvan kunnen ook betere afspraken gemaakt worden die voor de kinderen tevens beter te begrijpen zijn.

2. Praat met andere ouders

Gaat uw kind naar het voortgezet onderwijs en weet u niet goed wat nu wel en niet binnen de maat is? Maak deze zaken dan ook zeker bespreekbaar met andere ouders. Hoe pakken zij het aan? En welke gesprekken voeren zij met hun kinderen? Door andere ouders te betrekken worden de verschillen voor kinderen onderling ook kleiner.

3. Wees open

Het belangrijkste is dat de kinderen zelf ook bewust worden van welke gevaren er zijn en waarom hier voorzorgmaatregelen voor genomen moeten worden. Dit kan alleen door open te zijn en concrete voorbeelden te geven van de gevaren die het internet met zich mee brengt.

4. Kies voor een passend abonnement

Voor veel gezinnen is een gefilterd internet op de vaste verbinding thuis een bewuste keuze. Maar ook buiten de deur wilt u zoveel mogelijk grip houden op het internetgedrag van uw kind. Wij horen vaak van ouders dat veel internetabonnementen duur zijn en over (te) grote bundels beschikken. Bij Emobiel hebben we daarom in samenwerking met Vodafone een betrouwbaar abonnement (Emobiel Flex) ontwikkeld waarmee u of uw kind onbeperkt belt en u maandelijks kan op- en afschalen in internetgebruik.

Uiteindelijk is het belangrijkste om te praten met kinderen over wat er leuk en wat er minder leuk is aan moderne (sociale) media. Communiceer niet alleen maar dat social media gevaarlijk is. Bange ouders maken bange kinderen, ook op internet. Er zijn namelijk ook mogelijkheden om te leren, te ontdekken en te communiceren.

We blijven u constant op de hoogte houden via onze nieuwsberichten. Volg ons ook op social media: https://www.instagram.com/emobiel_veiligonline/

Terug naar het nieuwsoverzicht