Emobiel schermtijd tips voor iOS en AndroidEmobiel schermtijd tips voor iOS gebruikers

De totale tijd die kinderen (of uzelf) op een mobiele telefoon besteden, is steeds langer geworden. Beeldschermen horen erbij, ze zijn overal en bovendien voor veel mensen onmisbaar geworden in het dagelijks leven. Kinderen zijn extra gevoelig voor de verschillende prikkels die zij de hele dag binnen krijgen. Juist daarom is het belangrijk om hier, als ouder, verstandig mee om te gaan. Maar wat is goed en wat niet?

 

 

Het begint eigenlijk bij de schermtijd. Het is vaak lastig te bepalen hoelang kinderen achter een beeldscherm mogen per dag. De regels die hiervoor gelden zijn dan ook binnen elk gezin anders en daarom kan het juiste advies geven soms lastig zijn. Graag helpen wij u daarom aan de hand van een paar handige adviezen en tips met betrekking tot de schermtijd functies die verschillende smartphones tegenwoordig mogelijk maken. Emobiel maakt het tenslotte makkelijk, voor iedereen 😉

Ons advies

Maak gebruik van schermtijd, een handige functie waarmee je zelf kunt bepalen hoeveel tijd je aan je iPhone besteed. Het geeft bovendien meer inzicht in welke apps je gebruikt en blokkeert de toegang na een (zelf instelbaar) aantal minuten of uren gebruik. Er zijn twee versies:

  • Voor iPhone zit er (vanaf iOS 12) in elke iPhone een ingebouwde, gratis functie genaamd: ‘schermtijd’. Ga naar: 1. Instellingen – 2. Schermtijd.
  • Voor Android gebruikers bestaat er de applicatie ‘Digitaal welzijn’ of ‘digital wellbeing’. Deze is gratis downloadbaar in de Google Play store en biedt eigenlijk dezelfde mogelijkheden als de Schermtijd functie voor iPhone gebruikers. Ga naar: 1. Google Play Store – 2. Download Digitaal Welzijn.

Heeft u een Android toestel? Lees dan hier verder (KLIK HIER)

Emobiel Schermtijd tips iOS iPhone

Schermtijd tips voor iOS gebruikers (iPhone, iPad etc.)

TIP 1: Stel applimieten in

Voor Apple gebruikers:

  1. Open de Instellingen-app;
  2. Ga naar Schermtijd;
  3. Tik op Applimieten.

Stel applimieten in om te voorkomen dat u of uw kind onbewust te lang achter een smartphone zit. Zodra u in de buurt komt van uw limiet, wordt er eerst een melding gegeven, zodat er van tevoren rekening mee kan worden gehouden. Deze optie is zeer geschikt voor ouders die limieten willen instellen voor hun kinderen. Kinderen kunnen deze limieten namelijk niet zelf omzeilen of uitschakelen, vanwege het door de ouders op te geven wachtwoord.

TIP 2: Sommige apps moeten altijd toegankelijk blijven

Het is natuurlijk belangrijk dat uw kind bewust om gaat met zijn/ haar smartphone, maar er zullen ook apps zijn die altijd toegankelijk moeten blijven. Denk bijvoorbeeld aan de telefoon-app om te kunnen bellen of sms’en.

  1. Open de Instellingen-app;
  2. Tik op ‘Schermtijd’;
  3. Kies ‘Altijd Toegestaan’;
  4. Kies de apps die je altijd toestaat door op het groene plusje te tikken.

TIP 3: Stel Apparaat vrije tijd in

Stel apparaat vrije tijd in om alle apps tegelijkertijd te blokkeren. Veel kinderen maken namelijk (te) veel gebruik van hun smartphone voor het slapen gaan. Dit leidt tot een slechte nachtrust en bovendien meer vermoeidheid de volgende dag. Apparaat vrije tijd is daarom de geschikte oplossing.

  1. Open de Instellingen-app;
  2. Ga naar Schermtijd;
  3. Tik op ‘Apparaat vrije tijd’.