Emobiel schermtijd tips voor iOS en AndroidEmobiel schermtijd tips voor Android gebruikers

De totale tijd die kinderen (of uzelf) op een mobiele telefoon besteden, is steeds langer geworden. Beeldschermen horen erbij, ze zijn overal en bovendien voor veel mensen onmisbaar geworden in het dagelijks leven. Kinderen zijn extra gevoelig voor de verschillende prikkels die zij de hele dag binnen krijgen. Juist daarom is het belangrijk om hier, als ouder, verstandig mee om te gaan. Maar wat is goed en wat niet?

 

Het begint eigenlijk bij de schermtijd. Het is vaak lastig te bepalen hoelang kinderen achter een beeldscherm mogen per dag. De regels die hiervoor gelden zijn dan ook binnen elk gezin anders en daarom kan het juiste advies geven soms lastig zijn. Graag helpen wij u daarom aan de hand van een paar handige adviezen en tips met betrekking tot de schermtijd functies die verschillende smartphones tegenwoordig mogelijk maken. Emobiel maakt het tenslotte makkelijk, voor iedereen 😉

Ons advies

Maak gebruik van schermtijd, een handige functie waarmee je zelf kunt bepalen hoeveel tijd je aan je iPhone besteed. Het geeft bovendien meer inzicht in welke apps je gebruikt en blokkeert de toegang na een (zelf instelbaar) aantal minuten of uren gebruik. Er zijn twee versies:

Voor Android gebruikers bestaat er de applicatie ‘Digitaal welzijn’ of ‘digital wellbeing’. Deze is gratis downloadbaar in de Google Play store en biedt eigenlijk dezelfde mogelijkheden als de Schermtijd functie voor iPhone gebruikers. Ga naar: 1. Google Play Store – 2. Download Digitaal Welzijn.

Voor iPhone zit er (vanaf iOS 12) in elke iPhone een ingebouwde, gratis functie genaamd: ‘schermtijd’. Ga naar: 1. Instellingen – 2. Schermtijd.

Heeft u een Apple toestel? Lees dan hier verder (KLIK HIER)

Emobiel Schermtijd tips Android

 

Schermtijd tips voor Android gebruikers (Samsung, Sony, Huawei etc.)

Voor Android gebruikers zijn er andere mogelijkheden als het gaat om schermtijd, dan bij Apple gebruikers. Maar zeker niet minder goed!

TIP 1: Download de gratis applicatie: Digitaal welzijn/ Digital wellbeing

Met deze applicatie heeft u/uw kind een dagelijks overzicht van:

 • Hoe vaak er welke apps worden gebruikt
 • Hoeveel meldingen er worden ontvangen
 • Hoe vaak er op de telefoon wordt gekeken.

Na het downloaden van deze applicatie op de smartphone kan de optie worden gevonden in het menu ‘instellingen’. Typ hier ‘digitaal welzijn’ en het dashboard wordt geopend. Heel makkelijk dus en echt van toegevoegde waarde!

Ook in de digitaal welzijn app is het mogelijk om op bepaalde apps een tijdslimiet te zetten, waarna er voor de rest van de dag een slotje op gaat. Door dit soort functies in te stellen zullen kinderen zelf ook automatisch bewuster worden van het smartphone gebruik en dat vinden we bij Emobiel ontzettend belangrijk.

TIP 2: Google Family Link voor ouders

Met deze applicatie krijgt u heel eenvoudig inzicht in het smartphone gebruik van uw kind. U stelt gemakkelijk digitale huisregels in welke direct van toepassing zijn op de smartphone van uw kind, gewoon via uw eigen telefoon.

Waar geeft Google Family Link inzicht in?

 • De activiteiten van uw kind
 • De apps van uw kind beheren:
  • Apps kunnen worden goed gekeurd of worden geblokkeerd.
 • Limieten instellen:
  • U bepaalt zelf hoe lang uw kind op zijn/haar smartphone mag zitten. Via tijdslimieten kunnen duidelijke afspraken worden gemaakt en bovendien zal uw kind hierdoor zelf ook bewuster worden van het smartphone gebruik.
 • De locatie van uw kind bekijken:
  • Met Family Link kunt u eenvoudig zien waar uw kind op dat moment is. Uiteraard alleen zolang het kind de smartphone bij zich draagt. Maar dat kan zeker een gevoel van veiligheid geven.